Wouter Wippert: « Een nieuwe start »

In 2012 liet Wouter Wippert (23) voor het eerst echt van zich horen, toen hij een etappe in de Ronde van de Toekomst won en derde op het Europese kampioenschap werd. Dit seizoen kiest de Nederlander na enkele jaren in Belgische loondienst bij Lotto-Belisol U23 en Team 3M voor een Australisch avontuur. Wippert tekende in het tussenseizoen een profcontract bij Drapac Pro Cycling.

 

DirectVélo: Hoe kijk je op jouw periode in België terug?

Wouter Wippert: “Ik heb bij Lotto-Belisol U23 de kans gekregen om bij de beloften te debuteren. Dat was een fantastische kans om als renner te groeien. Ik heb de voorbije jaren enorm veel bijgeleerd, aangezien de wielercultuur in België en Nederland totaal verschillend is. Bovendien heb ik in 2012 bij de World Tour-ploeg Lotto-Belisol stage kunnen lopen. Mijn mooiste herinneringen blijven mijn derde plaats op het Europese kampioenschap 2012 en mijn negende plek op het wereldkampioenschap in Kopenhagen. Ook mijn ritwinst in de Ronde van de Toekomst blijft me bij.”

 

Wat ontbrak er nog om al in 2012, na je stage bij Lotto-Belisol, een profcontract te tekenen?

“Eind 2012 kwam ik zwaar ten val: die blessure heeft me bij de zoektocht naar een profcontract zeker geen voordeel opgeleverd. 2013 zou dus al snel een overgangsjaar blijken. Mijn passage bij Team 3M moest het laatste opstapje naar het profpeloton worden. Dankzij mijn entourage en trainer ben ik daarin geslaagd. Toch wil ik het seizoen 2013 zo snel mogelijk vergeten. Hoewel ik een etappe in de Ronde van Namen won, liep door blessures en valpartijen niet alles zoals gewenst. Gelukkig kan ik daar dankzij mijn profcontract bij Drapac Pro Cycling nu een streep onder trekken.”

 

Hoe is Drapac Pro Cycling bij jou terecht gekomen?

“Via mijn managementbureau zijn de eerste contacten met die Australische formatie gelegd. Ik zie het nieuwe seizoen als een nieuwe start. Zo verblijf ik al sinds begin december in Australië. In het begin voelde ik me heel onzeker om Engels te praten, maar nu gaat het steeds beter. De ploeg doet er alles aan om het maximale uit haar renners te halen: ze ondersteunt ons optimaal. Een andere aanpassing hier in Australië is dan weer dat je links moet rijden. Even aanpassen, dus.”

 

Hoe ziet jouw koersprogramma er dit jaar uit?

“We zullen voornamelijk aan wedstrijden in Azië, Amerika en Australië deelnemen, maar er staan ook al enkele koersen in Europa op het menu. De ploeg neemt aan de Tour Down Under deel, maar ik zal pas begin februari in de Herald Sun Tour debuteren. Daarna reis ik naar de Ronde van Langkawi, waar ik hoop enkele goede resultaten te behalen. Lange tijd heeft de buitenwereld mij als een toekomstige grote sprinter beschouwd. Dit jaar wil ik bewijzen dat ik nog steeds over snelle benen beschik. Mijn ultieme droom? Op het podium van Milaan-San Remo staan.”

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Wouter WIPPERT