Jean-Michel Comminette: « Al maand bezig met tijdrit »

De Belgische kampioen tijdrijden bij de eliterenners zonder contract, Jean-Michel Comminette, bereidt zich voor om zijn titel morgen te verdedigen in Hooglede-Gits. De renner uit Nandrin rekent erop om de trui een extra jaar te mogen dragen, hoewel de concurrentie zwaar zal zijn. Vorig jaar in augustus veroverde hij de tricolore op de leeftijd van 38 jaar. Sinds een maand leeft de renner van Team Ottignies-Perwez voor de tijdrit. Hij laat niets aan het toeval over. Een minutieuze voorbereiding ligt aan de basis van het succes. “Ik heb de laatste weken hard getraind”, vertelt hij aan www.directvelo.be. “Ik heb zelfs een beetje gas moeten terugnemen, want ik voelde me lichtjes vermoeid. Het moet gezegd worden dat ik geen limieten ken als ik een doel voor ogen heb.” De trainingen leiden hem naar D-Day. “Ik heb net nog een tochtje achter de motor gemaakt. Ik heb getraind tot 130 kilometer en achter de motor tot 160 à 180 kilometer met mijn tijdritfiets”, legt Comminette uit. Hij heeft sinds het begin van het jaar geen enkele tijdrit gereden.

« HET RONDJE LIGT ME NIET ECHT »

Afgelopen zaterdag is de uittredende kampioen naar het parcours van de tijdrit getrokken. Hij heeft er vijf rondjes gereden vooraleer hij zijn mening gaf. “In de vijftien kilometer moet je je zeventien keer herlanceren, waaronder acht keer in één kilometer!” vertelt hij. “Er zijn ook twee stroken vals plat en een tempobreker. Persoonlijk ligt het parcours me niet echt, maar het is hetzelfde voor iedereen. Ik vrees enkel de regen op het stuk met acht bochten, want er zijn witte lijnen die bijzonder glad kunnen zijn. Ik heb me trouwens getest in natte omstandigheden op de verkenning.” Het parcours overtuigt Comminette niet echt, de verandering van datum van het tijdritkampioenschap evenmin. Ter herinnering: de kampioenschappen werden vroeger uitgevochten op 15 augustus. “Ik zou verkiezen dat het in dezelfde periode zou blijven. Dat liet toe om deel te nemen aan verschillende tijdritten ter voorbereiding en bracht minder druk met zich mee zo vroeg in het seizoen. Er waren ook rittenkoersen die toelieten om progressie te boeken. Dan denk ik in het bijzonder aan de rondes van Luik en Vlaams-Brabant. Men moet zich dus aanpassen aan deze verandering …”

« DE PLAATSEN OP HET PODIUM ZIJN DUUR »

Deze donderdag zal Jean-Michel Comminette met een zekere druk op zijn schouders worden geconfronteerd. Een gevoel dat hij vorig jaar niet had. “Ik voel het al”, geeft hij toe. “Maar ik start toch met het doel mijn titel te verlengen. Toch blijf ik met mijn voeten op de grond. De crisis heeft toegeslagen in de wielerwereld en veel goede renners zijn afgezakt naar het niveau van de amateurs. Ik denk vooral aan Sebastien Rosseler of Sander Cordeel. Dat zijn renners die in de World Tour reden. Zij willen opvallen op deze grote afspraak. Wanneer ik de deelnemerslijst zie, stel ik vast dat de plaatsjes op het podium duur zullen zijn. Het geluk lachte me al een keer toe en ik zal vechten tot de laatste druppel om deze prestatie te herhalen”, concludeert Comminette, die vooral Sander Cordeel vreest na diens toptienplaats in de tijdrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Foto: alle rechten voorbehouden

Artikel vertaald door Birger Vandael.

 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Jean-Michel COMMINETTE