Wouter Leten: « Ik werk naar de Topcompetitie toe »

Een opvallende winnaar afgelopen weekend was Wouter Leten. De krachtpatser van het Van Der Vurst Development Team behaalde zijn eerste zege van het jaar in het Vlaams-Brabantse Hakendover. De 20-jarige belofte liet heel wat gerenommeerde namen achter zich. Een prestatie die welkom was voor de geteisterde ploeg. François De Smedt verliet na de Tweedaagse der Gaverstreek de ploeg na nog geen twee maanden samenwerking. www.directvelo.be had met Wouter Leten een gesprek over zijn knappe prestatie en de gebeurtenissen in de ploeg.

Leten is altijd een opvallende figuur geweest in het peloton. Als jonge renner combineerde hij de wielersport met voetballen, waarin hij ook indruk maakte. Eens hij gekozen had voor de fiets, behoorde de renner uit Kaulille meteen tot de betere renners van zijn lichting. Ook als belofte komt hij stilaan aan de oppervlakte, met een mooie zege in Hakendover als gevolg. “Ik had me voorgenomen om echt te koersen en aan te vallen. Al vanaf het begin beschikte ik over superbenen. In de derde ronde reed ik in één ruk naar de twee koplopers. Uiteindelijk kwamen we vooraan met 16 renners samen. Op een kilometer van de meet sprong ik samen met Warnier uit de kopgroep weg en we sprintten voor de zege op een hellende aankomst die mij perfect lag”, aldus Leten. Zo behaalde hij zijn eerste overwinning van het seizoen. Op het podium werd hij geflankeerd door Antoine Warnier en Amaury Capiot, twee renners in topvorm. Leten kent seizoensrevelatie Warnier behoorlijk goed. “We reden samen bij de junioren van UCS Crabbé Performance onder leiding van Jo Van Gossum en Nico Mombaerts. Hoewel hij pas begon te koersen bij de junioren, was het meteen duidelijk dat hij veel talent had. Dit jaar rijdt Warnier een sterk seizoen. Hij kan uitgroeien tot een echte topper.”

Opvallend was dat de Noord-Limburger vier dagen eerder ook al vierde werd in hetzelfde Hakendover. “Het parcours was identiek, alleen de aankomst was verlegd. Het rondje ligt me supergoed, met golvende wegen, een strook kasseien en ook altijd redelijk veel wind. Mijn broer was hier ooit tweede, dus ik wou de eer hoog houden.” Wouter heeft het over zijn tweelingbroer Pieter, die ondertussen studeert voor ingenieur en gestopt is met fietsen.

FOCUS OP DE KOERS

Wouter Leten begon aanvankelijk vrij onopvallend aan het seizoen. In Brussel-Zepperen werd hij zeventiende, maar verder was er vooral veel pech. “In Brussel-Opwijk lag ik meteen tegen de grond. Ook in de volgende koersen bleef ik niet van tegenslag gespaard. In de Kattekoers kreeg ik af te rekenen met een gebroken wiel. In de Triptyque des Monts et Châteaux had ik tot driemaal toe een lekke band. Ik hoop dat ik mijn portie pech gehad heb.” Dat Leten over een goed vormpeil beschikte, werd wel duidelijk in de Tweedaagse der Gaverstreek, waar hij elfde werd in het jongerenklassement. We verwachten de komende weken dan ook wel iets van de jonge krachtpatser. “Tot en met het provinciaal kampioenschap op 11 mei rijd ik enkel kermiskoersen. Vervolgens werk ik toe naar de wedstrijden van de Topcompetitie: de GP Claude Criquielion en de Memorial Van Coningsloo. Daarna volgen de examens en bereid ik me voor op de zomerperiode.”

Het Van der Vurst Development Team stond de afgelopen dagen ook in de aandacht door het vertrek van François De Smedt. De samenwerking met Jurgen De Smet bleek van korte duur te zijn. ‘Interne problemen’ zouden de oorzaak zijn van deze gebeurtenissen. “Er zal door de mensen van mijn team en de ex-staf nog wel gecommuniceerd worden hierover”, bevestigt Leten. “Ik hou me niet echt bezig met de problemen en focus me op de koersen die eraan komen. Daarna zien we wel hoe het afloopt met de ploeg.” Er werd ooit gezegd dat Van der Vurst ambitie zou hebben om op termijn door te groeien naar het continentale niveau, iets wat Leten ook wel ziet zitten. “Mijn ambitie is om dit jaar nog te kunnen winnen en dicht te eindigen in enkele interclubs of rittenkoersen. Hierna bekijk ik wat de mogelijkheden zijn, maar een stap naar het continentale niveau sluit ik zeker niet uit. Vorig jaar was er al interesse van onder meer Vérandas Willems, maar toen koos ik ervoor om aan de hogeschool te studeren. Ik vond mezelf nog te jong om alles op de koers te zetten. Als ik derdejaarsbelofte word, ga ik er wel volledig voor. De ploeg zien we dan wel.”

COMBINATIE MET STUDIE

Voor Leten is wielrennen en studeren inderdaad een zware combinatie. De ambitieuze Limburger behaalde vorig jaar zijn diploma van veiligheidsagent en zit nu in het eerste jaar van de lerarenopleiding. “Deze week heb ik mijn eerste lessen moeten geven en die zijn perfect gelukt. Studeren in combinatie met koersen is niet altijd even gemakkelijk, maar mits een goede planning is er veel mogelijk. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar ik heb ambitie op beide gebieden! Dat ik nu goed bezig ben, komt vooral doordat ik ben blijven werken en in mezelf ben blijven geloven”, besluit Wouter Leten, die op termijn kan doorgroeien naar de top van de beloftecategorie.

Foto: Jean Bollaerts

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Wouter LETEN