George Tansley: « Ik zou volgend jaar graag terugkomen »

Vlaanderen is de bakermat van de koers. Het moge dan ook niet verbazen dat er regelmatig buitenlanders naar hier komen om de stiel te leren. We denken bijvoorbeeld aan de Zuid-Afrikanen Louis Meintjes en Julius Jayde die hier een hele tijd verbleven. Een ander voorbeeld is de Ier Sam Bennett die vorig jaar rond reed in Vlaanderen terwijl de Brit Daniel McLay hier tegenwoordig in het truitje van Lotto Belisol U23 de kneepjes van het vak leert. De buitenlandse sensatie van het moment is echter de Australiër George Tansley. Hij rijdt hier zijn wedstrijden voor Illi-bikes Cycling Team en won inmiddels al vier interclubs. www.directvelo.be had een gesprek met de man van Down Under.

In Beveren kroonde George Tansley zich afgelopen maandag tot winnaar van de Schaal Schoeters. Hij klopte er een andere seizoensrevelatie Alexander Maes. “Het was een snel en zelfs agressief begin van de wedstrijd. De belangrijkste ontsnapping ontstond meteen toen we aan de plaatselijke rondes begonnen, we hadden er toen 80 kilometer op zitten. Ze liepen snel meer dan een minuut uit en de twee continentale ploegen Cibel en Vastgoedservice waren vertegenwoordigd. Gelukkig hebben mijn ploegmakker van Illi-Bikes Cycling Team op kop gereden en samen met een ander team op het gaspedaal geduwd. Een klein groepje trok ten aanval op twee rondes van het einde maar uiteindelijk mochten we ons opmaken voor een massasprint. Ik wist dat de aankomst vrij technisch was en dat ik goed moest gepositioneerd zijn. Als derde vatte ik de laatste kilometer aan en ik ging aan op 200 meter van de meet om het vol te houden tot aan de meet”, vertelt de Australiër.

SNELLE SPRINT OM AF TE MAKEN

Daarmee was het de vierde overwinning in een interclub voor Tansley, hij won eerder al in Wezembeek – Oppem, Menen (Memorial Noël Soetaert) en Ichtegem. De Belgische manier van rijden ligt hem dus wel. “De koersstijl hier past goed bij mijn kwaliteiten”, verklaart de Aussie, “Ik hou van lange, zware wedstrijden omdat zo de laatste 20 kilometer ook harder worden. Ik hou ervan om aan te vallen en lees de koersen goed. Op het einde heb ik een vrij snelle sprint om het af te maken.”  Zijn mooiste overwinning uitkiezen, vindt Tansley niet simpel. “Ze zijn allemaal mooi natuurlijk, maar ik denk dat de overwinning in Beveren er toch uitspringt. Ik behaalde mijn eerste Europese zege in de kermiskoers van Beveren-Waas en maandag won ik er dan mijn grootste overwinning toe hiertoe.

ZESDAAGSEN

Het was Illi-Bikes Cycling Team dat de renner uit het land van de kangoeroe en koala een kans gaf, hun inspanningen worden intussen dubbel en dik terugbetaald want Tansley zorgt voor pakken publiciteit. “Ze hebben me een fantastische kans gegeven en zonder hen zouden de resultaten er niet geweest zijn”,  bedankt de man uit Adelaide zijn ploeg. Wie vier interclubs wint, valt echter op en het is de vraag in welke truitje we Tansley volgend jaar mogen bewonderen. “Er is zeker wel interesse, ik zou ook graag volgend jaar terugkomen en enkele grotere wedstrijden rijden”, vertelt de ambitieuze hardrijder die eerder dit jaar ook al brons behaalde op de kampioenschap van Oceanië voor beloften.

De komende weken zal Tansley samen met zijn partner van de ploegkoers en ploegmaat van Illi-Bikes Roy Pieters in Nederland trainen. Ze zullen de zesdaagse van Fiorenzuola rijden van 14 tot 19 juli. “Daarna keer ik terug naar België voor de ronde van Vlaams-Brabant”, deelt hij mee. Hoe zijn verdere plannen er uit zien, is nog niet helemaal duidelijk. “Ik probeer het volledige seizoen hier in België uit te maken, inclusief de zesdaagsen aan het einde van het seizoen. Ik hou daar echt van en ik droom van de zesdaagse van Gent, het hoogtepunt van het pisteseizoen.”

DE BAARD

Voor de Australiër is het natuurlijk meer dan een nieuwe koerscultuur, het is een volledig nieuwe cultuur. Het meest opvallende vindt hij de mensen hier: “Ze zijn heel erg vriendelijk, relaxed en bijzonder gepassioneerd over wielrennen! De sfeer op de wedstrijden is ‘amazing’. De Belgische biertjes zijn trouwens ook bijzonder te smaken”, stelt hij met een knipoog.

Het meest opvallende aan George Tansley is echter niet zijn torso, noch zijn Australisch accent, maar wel zijn indrukwekkende baard. “De belangrijkste reden dat ik die baard heb, is om op te vallen. Er zijn tegenwoordig niet zo veel wielrenners met ‘rocking beards’, hoewel het wel weer aan populariteit wint (ook Luca Paolini rijdt met een gelijkaardige baard rond, red.). Misschien scheer ik hem wel als ik terugkeer naar Australië, want in de zomer is het daar een beetje te warm voor een baard. Ik ben er wel aan gehecht geraakt”, bekent de 20-jarige wielrenner.

Foto : Martine Adam
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de George TANSLEY