Al zes nieuwkomers bij VL Technics-Abutriek

Met een internationaal wedstrijdprogramma en een doorgedreven trainingsbegeleiding door Kristof De Kegel slaagde VL Technics-Abutriek er de voorbije jaren in enkele subtoppers tot profwaardige renners te laten uitgroeien. Zo zag het team in het tussenseizoen Edward Theuns, Brecht Dhaene en Conor Dunne naar het continentale circuit doorstromen. In de komende seizoenen wil VL Technics-Abutriek nog meer profs afleveren. Voor komend seizoen bereikte ploegleider Rudy Vandenheede al een overeenkomst met Jeroen Pattyn (Zannata-Lotto CT Menen), Maxim Heytens (Zannata-Lotto CT Menen), Guillaume Seye (Avia-Crabbé), Jonathan Van Betsbrugge (KSV Deerlijk-Gaverzicht), Mathias De Witte (FCP-Glascentra-Tops Antiek) en Mathias Ballet (FCP-Glascentra-Tops Antiek). Glenn Rotty ruilt de West-Vlaamse ploeg voor Team Cibel.

Dankzij Dimitri Claeys (goed voor winst in onder meer de Omloop Het Nieuwsblad voor beloften, het PK tijdrijden, La Gainsbarre en ritzeges in de Tour de Côte d'Or, de driedaagse van Cherbourg en de Tour de Moselle), Edward Theuns (zeges in de tijdrit in de Triptyque des Monts et Châteaux en de proloog  van de Ronde van Oost-Vlaanderen en een stapel ereplaatsen in topwedstrijden), Brecht Dhaene (onder meer eerste in de tweede rit van de Driedaagse van Cherbourg en  tweede in het algemeen klassement van de Ronde van Namen en de Tour du Piémont Pyrénéen) en Conor Dunne (22ste op het EK tijdrijden) beleefde VL Technics-Abutriek in 2013 een topseizoen. Theuns werd beloond met een contract bij Topsport Vlaanderen-Baloise. Dhaene (Astellas CT) en Dunne (An Post-ChainReaction) kregen hun kans bij een goed gestructureerd continentaal team.

« BOSMANS IS EEN NIEUWE EDWARD THEUNS »

De keerzijde van de medaille was dat het team op zoek moest naar volwaardige vervangers en dat is gedeeltelijk gelukt. Jeroen Lepla (al gestopt) en Martijn Debaene (koerst alleen nog voor het plezier) leverden niet de prestaties die van hen verwacht werden, maar de transfers van Elias Van Breussegem en Bram Van Broekhoven waren wel voltreffers. Van Breussegem veroverde de Belgische tijdrittitel bij de beloften. Van Broekhoven was tweede in twee ritten en de eindstand van de Vredeskoers, zesde in het algemeen klassement van de Vuelta al Bidasoa en twaalfde in het eindklassement van de Ronde van de Aostavallei.

Dimitri Claeys bleef de ploeg trouw en presteert ook in 2014 oerdegelijk. De ex-prof van Team NetApp, die zijn zinnen op het BK in Tervuren gezet heeft, won al Dwars door de Vlaamse Ardennen, de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaams-Brabant. "Met zijn inzicht en ervaring is Dimitri de leider van de ploeg. Hij brengt de jongeren veel bij", steekt ploegleider Rudy Vandenheede zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Hij verdient een tweede profkans, maar eens je in België geen belofte meer bent, ben je afgeschreven, terwijl je sterkste jaren er dan aan komen." Bovendien is Tom Bosmans, die in 2013 zijn beloftendebuut maakte bij VL Technics-Abutriek, dit seizoen aan het ontbolsteren. Zo werd hij tweede in de openingsetappe en eerste in het bergklassement van de Vredeskoers en derde op het BK tijdrijden. "Bosmans is een pure hardrijder. Hij is een supertalent, een nieuwe Edward Theuns", is Vandenheede overtuigd.

« NOG IN ONDERHANDELING MET ENKELE HEEL GOEDE JONGENS »

VL Technics-Abutriek behaalde naast de gouden en de bronzen medaille op het BK tijdrijden voor beloften ook de tweede plaats in de ploegentijdrit van de Topcompetitie en dat is geen toeval. "We werken serieus aan het tijdrijden. Voor de ploegentijdrit hebben we in samenwerking met Kristof De Kegel van Neaforma een drietal trainingen ingelast", vertelt Vandenheede. In de slotweken van het seizoen trekt de ploeg nog vaak de grens over. Meer bepaald de Giro della Regione Friuli Venezia Giulia (2.2), de Tour de Moselle (Elite Nationale), de Ronde van Lombardije voor beloften (1.2U) en Parijs-Tours voor beloften (1.2U) staan nog op het programma. "De Giro della Regione Friuli Venezia Giulia is een hoofddoel voor Claeys en Van Broekhoven", merkt Vandenheede op.

"Ons internationale programma is ook een troef in het aantrekken van jonge renners", stelt Vandenheede. "Voor volgend seizoen bereikten we al een overeenkomst met Jeroen Pattyn, Maxim Heytens, Guillaume Seye, Jonathan Van Betsbrugge, Mathias De Witte en Mathias Ballet. Met enkele heel goede jongens ben ik nog in gesprek. Glenn Rotty trekt naar Team Cibel." Pattyn is een goede klimmer. Als tweedejaarsjunior werd hij dit jaar onder meer zevende in de Tour Nivernais Morvan Juniors, tiende in Aubel-Thimister-La Gleize en twaalfde in de Tour du Valromey, waar hij als tweede eindigde in de slotrit. Hij was ook zevende in het BK in Merelbeke. Seye is een van de betere tweedejaarsjunioren. Hij was in 2014 al eerste in het Oost-Vlaams tijdritkampioenschap, Deinze-Vinkt, Ruiselede, de derde rit van de Ster der Vlaamse Ardennen en tweede in Tienen-Zepperen, Zoutleeuw en de Johan Museeuw Classic. Heytens behaalde dit seizoen al twee tweede plaatsen in regionale juniorenwedstrijden. Tweedejaarsbelofte Van Betsbrugge finishte dit seizoen als vijfde in het West-Vlaams kampioenschap op de weg. In meer dan tien andere wedstrijden finishte hij eveneens in de top tien. Derdejaarsbelofte De Witte boekte regionale zeges in Harelbeke en Schuiferskapelle en werd 16de in de Vredeskoers. Zijn ploegmaat Ballet, die ook aan zijn derde beloftenseizoen bezig is, behaalde in 2014 al een regionale overwinning in Horebeke en een stapel toptienplaatsen waaronder een zesde plaats in de openingsrit van de Vredeskoers en een vierde plaats in het Oost-Vlaams wegkampioenschap.

Foto: Marc Van Hecke - www.sportfoto.be
 

Mots-clés

En savoir plus

Portrait de Mathias BALLET
Portrait de Mathias DE WITTE
Portrait de Glenn ROTTY
Portrait de Jonathan VAN BETSBRUGGE